Пандемията от COVID-19 предизвика появата на ново заболяване COVAN – COVID асоциирана нефропатия,

...
Пандемията от COVID-19 предизвика появата на ново заболяване COVAN – COVID асоциирана нефропатия,
Коментари Харесай

COVID предизвика появата на ново бъбречно заболяване - COVAN |

Пандемията от COVID-19 предизвика появата на ново заболяване COVAN – COVID асоциирана нефропатия, съобщи  доцент доктор Васил Василев, шеф на Клиниката по нефрология в УМБАЛ " Царица Йоана-ИСУЛ ". 

„ Въпреки че към момента не е изцяло ясно обрисувана концепцията за това заболяване и занапред ще се натрупват данни от редица проучвания, това е положение, което се дължи директно на въздействието на вируса върху структури на бъбрека. COVAN би могла да се прояви както без клинични и осезаеми за пациента признаци, по този начин и с разпрострат нефритен синдром, както и със синдром на остро бъбречно увреждане даже до етап, който постанова осъществяване на хемодиализа “, изяснява доцент Василев.

Натрупаните до този миг данни демонстрират, че COVAN има сходни черти с към този момент добре известни на нефрологията положения, каквито са да вземем за пример хепатит-асоциираните гломерулонефрити. Когато ходът на COVAN е продължителен, това изцяло отговоря на дефиницията на хронично бъбречно заболяване и нефропатията доста наподобява на част от хроничните гломерулонефрити, които могат в последна сметка да доведат до развиване на бъбречна непълнота, показва нефрологът.

Проучванията демонстрират, че над 30% от пациентите, приети в болница с COVID-19, развиват бъбречно увреждане, а повече от 50% от пациентите в интензивното поделение с бъбречно увреждане може да се нуждаят от диализа.

Първоначалните данни сочеха, че от тези тежки затруднения са застрашени главно пациентите, които са били в болница и с тежко протичане на вируса. Сега се знае, че така наречен постковид синдром нападна бъбреците и на хора, които са минали леко през коронавирусната зараза и те също развиват автоимунни болести, свързани с бъбреците, които могат да доведат до нуждата от диализа.

Каква е статистиката на тези болести

1 от всеки 10 индивида има някакво бъбречно заболяване. До 2040 година този вид болести ще са петата по ред причина за гибел в международен мащаб. Това демонстрира статистиката, обвързвана със Световния ден на бъбрека, който означаваме през днешния ден. Взрив на хроничната бъбречна непълнота, освен в България, само че и в международен мащаб, регистрират експертите.

До огромна степен това се дължи на върлуващата към този момент 2 години пандемия от ковид, която в допълнение забави диагностиката и лекуването на най-важния филтриращ орган в човешкото тяло.

„ Бъбрекът е доста тънък орган, доста внимателен, който " не крещи ", когато е болен, само че си боледува и то доста постоянно “, изяснява проф. доктор Боряна Делийска от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Бившият републикански съветник по нефрология дава образец с пациент, който получава пристъп на работното си място. Колегите му викат Спешна помощ, настанен е в реанимация, където внезапно се оказва, че е за хемодиализа. Без в никакъв случай да е боледувал, още по-малко от бъбреци.

„ Такива са бъбречните болести – не инцидентно ги назоваваме „ спокоен палач “ – до момента в който се усетиш си с тежка бъбречна непълнота. А нормално става въпрос за младежи, в дейна възраст, животът е пред тях “, разяснява известният нефролог.

Повечето бъбречни болести в действителност нямат никакви признаци и могат да бъдат открити единствено при профилактично проучване на урина и кръв. Заради пандемията обаче доста хора стопираха да се изследват, от боязън да не се заразят, и по този начин се озовават с напреднала бъбречна болест.

Възможност за пациентите

По този мотив Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ организира безвъзмездни профилактични прегледи за бъбречни болести от 25 март до края на месеца. Те ще включват ехографско проучване на пикочната система и обстоен медицински обзор.

Необходимо е пациентите да са си създали авансово проучване на урина и кръв (пълна кръвна картина, уреа, креатинин, пикочна киселина). Добре е да носят със себе си предходни проучвания, в случай че са имали проблем с бъбреците. Задължително е авансово записване на тел.02/ 9432 299 сред 8:00 и 13:30 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР